0:00

Sunt tinere, optimiste, pline de viață, trăiesc clipele din plin și se bucură de aceeaşi pasiune: muzica. Au 14 ani și sunt eleve la Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra Neamț. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă muzica pentru ele, la această vârstă, în care „ușa schimbărilor” stă întredeschisă, le-am provocat la definiții. Nu din cele prinse în tipare, ci din cele pe care le construiesc pe portative, în acești ani aflați la granița dintre copilărie și adolescență.

Definiții muzicale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Bianca Adelina Cuzuioc, 14 ani, din comuna Ștefan cel Mare – studiază vioara

„Muzica înseamnă mult sacrificiu. Nu poți să faci performanță fără să muncești. După ce îmi iese un lucru, îmi dau seama că merită să mergi mai departe, chiar dacă e obositor, niciodată nu e prea greu. N-am timp liber. Trecutul e trecut, ai viitorul în față. Nu trebuie să trăiești cu gândul la «cum ar fi fost dacă», «ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi făcut», «poate că ar fi trebui să». Sunt mulți cei care mi-au spus că nu am ce să fac cu muzica, să renunț pentru că este obositor, dar mă încurajez singură fiindcă îmi place. Nu pot spune că nu poți face nimic cu muzica. La un concert cânți, dar nu pleci cu mâna goală acasă. Te încarci și sufletește și ești și plătit. Și nu ești plătit prost ca să spui că «nu ai de-o coajă de pâine». În timp ce cânt nu sunt atentă la nimic altceva, sunt în lumea mea”.

Definiții muzicale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Roberta Amaliții, 14 ani, din Piatra-Neamt – studiază pianul

„Sunt fascinată de intensitatea și minunăția sunetului, este ceva liniștitor. Pianul are o strălucire aparte. Fiecare instrument are frumusețea lui. Nici unul nu este mai frumos sau mai urât. Pianul are o finețe aparte. Pianul te poartă prin alte lumi, te face să te gândești la ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. Aș vrea să ajung pe marile scene din afară. Mi se pare că muzica clasică este percepută altfel în afară. Mi se pare că acolo este mult mai prețuită și mult mai cântată. Când te așezi la pian, nu trebuie să te mai gândești la altceva. Ești tu cu pianul, nu trebuie să-ți distragă nimic atenția. Degeaba ai 99% talent, dacă nu muncești, nu studiezi. Nu faci sacrificii, nu faci performanță. La pian, respiri prin degete.”

Definiții muzicale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Rebeca-Lia Arseni, 14 ani, Piatra Neamt – studiază flautul

„Flautul este elegant, mai fin, mai feminin. Poți să ai talent, dar este foarte importantă relația profesor-elev. Dacă-ți inspiră dragoste și încredere, faci totul. Îmi plac foarte mult piesele românești interpretate la flaut. Cele mai multe sunt în registrul grav, sună ca vocea unui om. Când cânt la flaut, e ca și cum îmi răspunde la sentimentele mele, îmi place ceea ce simt. Îmi place să îmbin ceea ce simt cu ceea ce cânt. Dacă într-o zi sunt melancolică studiez o piesă mai tristă, dacă sunt fericită studiez ceva în major. Românii sunt atrași foarte mult de cultură, mai ales oamenii cu valori și principii stabile, morale. Pentru viitor, pot să spun că nu sunt îngrijorată din acest punct de vedere.”

Marian TEODOROF

Articolul precedentPSD Roman a rămas fără şef
Articolul următorTopul reclamațiilor făcute de nemțeni la ITM