0:00

“Florile Ceahlăului”, ediţia a XXVI-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului”, ediţia a XXVI-a, va avea loc la Piatra-Neamţ, pe 23 februarie 2014 (faza judeţeană) şi în intervalul 1-2 martie 2014. Festivalul îşi  propune să revitalizeze şi să promoveze tradiţia şi folclorul din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc.

Condiţii de participare

Pot participa la concurs copii şi tineri solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară din România, având vârste cuprinse între 8 şi 25 ani. Înscrierea la concurs se face pe baza fişei de înscriere care va fi trimisă pe adresa: Piatra-Neamţ, str. Ştefan cel Mare nr. 3, pentru Festivalul-concurs “Florile Ceahlăului” 2014, prin fax: 0233/214026, 0233/231883 sau on-line pe site-ul www.florile.ceahlaului.culturaneamt.ro.
Odată cu fişa de înscriere (care se găseşte în ataşament pe site) se vor transmite şi partiturile cu acompaniamentul piesei muzicale pe care o vor interpreta. Data limită a înscrierilor este 18 februarie 2014, data la care va fi încheiat şi procesul de transmitere al partiturilor de către concureţi.

Desfăşurarea concursului

* Etapa I  Preselecţia judeţeană – 23 februarie 2014;

În vederea unei participări cu un înalt nivel calitativ şi competitiv, toţi concurenţii din Neamţ vor fi prezenţi la preselecţia din data de 23 februarie 2014, condiţie obligatorie pentru a intra în concurs.

* Etapa II  Preselecţia naţională –  1 martie 2013, Piatra-Neamţ;
La preselecţie şi concurs participantul va prezenta:
–   o doină (o lucrare din categoria genului epic sau a cîntecului ceremonial);
–   o piesă autentică reprezentativă din zona etno-folclorică de provenienţă a concurentului (nu din repertoriul consacrat) interpretată cu acompaniament instrumental;
–   descrierea zonei folclorice pe care o reprezintă, a costumului popular sau a unui obicei;
–   concurenţii vor mai avea pregătită şi altă piesă muzicală la care juriul poate apela pentru o mai bună evaluare;

Pentru secţiunea instrumente tradiţionale concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil.

* Etapa finală – Concurs –  2 martie 2014.

Acompaniamentul muzical la repetiţii, preselecţie şi concurs va fi asigurat de orchestra Ansamblului „Floricică de la Munte”.
Timpul alocat fiecărui participant la etapa finală va fi limitat la 5 minute.

Secţiuni

* Canto Tradiţional Românesc.

–   Categoria de vârstă –  între 8 şi 15 ani;

–   Categoria de vârstă –  între 16 şi 25 ani.

* Instrumente Populare

Pot participa tineri interpreţi la instrumente tradiţionale: vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai.
Pentru secţiunea instrumente tradiţionale concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil.
Concurenţii vor prezenta o doină sau baladă şi o piesă de virtuozitate.

Calendar

* 23 februarie 2014 – Preselecţia judeţeană pentru cele două secţiuni (canto şi instrumente populare). Concurenţii sunt aşteptaţi, începând cu ora 930, la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

–   1000 – 1430.  Preselecţie pentru concurenţii din Neamţ
–   1500 – anunţarea rezultatelor.

* 1 martie 2014.

–   900 – 1400. Repetiţie pentru concurenţii din ţară.

–   1430. Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii intrării participanţilor în concurs.

–   1500 – 1900.  Concursul de preselecţie.

–   1900 – 2000.  Recitalul finaliştilor de la ediţia precedentă

–   2000.  Comunicarea rezultatelor concurenţilor prezenţi la preselecţie.

* 2 martie 2014

–   900 – 1400.  Repetiţie pentru finalişti.

–   1630 – Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii intrării participanţilor în concurs.

–   1700 – 1900. Etapa finală a concursului

–   1900 – 2000. Recitaluri susţinute de solişti consacraţi, spectacol de gală şi decernarea premiilor.

Juriul

Juriul va fi format din oameni de cultură, reprezentantul Consiliului Judeţean Neamţ şi specialişti în domeniu, care vor puncta fiecare concurent după următoarele criterii: interpretare, tehnică instrumentală, autenticitatea repertoriului, costumul popular, ţinută scenică. Hotărârile juriului sunt definitive şi fără drept de contestare.

“Florile Ceahlăului”, ediţia a XXVI-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Premii

Toţi participanţii la festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” vor primi diplome de participare. Se vor acorda următoarele premii:

Trofeul “Florile Ceahlăului”  – 1.500 lei.

Secţiunea Canto Tradiţional

Categoria I – concurenţii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani

–    Premiul I     – 1.000 lei;
–    Premiul II   –   800 lei;
–    Premiul III   –   600 lei;
–    2 Menţiuni    –   300 lei.

Categoría II – concurenţii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 ani

–    Premiul I       – 1.000 lei;
–    Premiul II     –   800 lei;
–    Premiul III   –   600 lei;
–   2 Menţiuni     –   300 lei.

Secţiunea Instrumente Populare

–    Premiul I    – 1.000 lei;
–   Premiul II     –   800 lei;
–   Premiul III   –   600 lei;
–   2 Menţiuni    –   300 lei.

Câştigătorul Trofeului festivalului nu va mai putea concura la ediţiile următoare, dar va putea participa ca invitat la spectacolul de gală al ediţiei din anul următor. În funcţie de aportul sponsorilor, premiile pot fi suplimentate şi, de asemenea, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui sau de a nu acorda unele premii. Participanţii la festival vor respecta întocmai precizările regulamentului şi ale organizatorilor privind programul de repetiţii, orele şi condiţiile de deplasare, ordinea intrării în scenă şi programul în afara evoluţiei artistice de pe scena festivalului. Cheltuielile de cazare şi masă vor fi suportate de organizatori pentru concurenţii din alte judeţe în zilele de 1 şi 2 martie 2014, pentru data de 2 martie, doar pentru concurenţii finalişti. Concurenţii cu vârsta de până la 15 ani au dreptul la un singur însoţitor pentru care organizatorii plătesc cazarea şi masa. Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanţi sau de către instituţiile pe care le reprezintă. Relaţiile suplimentare la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, Piatra-Neamţ, Str. Ştefan cel Mare, Nr. 3 Tel./Fax: 0233/214026; 0233/231883 şi adresa de site petru concurs: www.florile.ceahlaului.culturaneamt.ro.

Articolul precedentFacilități fiscale pentru târgnemțeni
Articolul următorAsistenții personali – drepturi și obligații