0:00

Un proiect, care s-a derulat vreme de 13 luni şi s-a încheiat în ziua de 31 august 2015, a „înghiţit” exact 81.500 de euro, din care 73.350 euro sunt fonduri nerambursabile, iar diferenţa este contribuţia Asociaţiei „Salvaţi Copiii” Iaşi. Beneficiarii au fost ţiganii din comuna Grajduri, iar obiectivele au vizat „creşterea gradului de incluziune socială a cetăţenilor romi prin promovarea educației incluzive şi a dialogului multicultural, dar mai ales prin crearea de modele de bună practică la nivel local, cu un impact sporit asupra capacităţii locale de rezolvare a problemelor”.

În toate satele din comună au fost organizate activităţi socio-educaţionale, la care au participat peste 270 de copii, scopurile fiind „diminuarea lacunelor educaţionale şi creşterea stimei de sine”. De asemenea, au fost organizate două competiţii sportive (mini-campionat de fotbal şi un maraton), la care au participat toţi copiii din comună nu doar cei romi, tocmai pentru a fi toleranţi şi a reuşi să închege un dialog.

Unul din paşii importanţi a constat în renovarea unei săli de clasă din cadrul şcolii gimnaziale din comună, sală în care ulterior s-a derulat programul „A doua şansă”. La şcoală au ajuns şi părinţii, peste 50 la număr, participanţi la cele două sesiuni ale Şcolii de vară, cursurile ajutându-i să-şi înţeleagă şi să-şi educe mai bine copiii.

Organizatorii au realizat un studiu, primul de acest gen din ţară, intitulat „Protecția drepturilor copilului în cutuma justițiară romă”, care constă de fapt într-o analiză comparată între „legea şi judecata ţigănească” (stabor) şi legislaţia națională din perspectiva drepturilor copilului. Imediat s-au organizat 3 focus-grupuri cu lideri ai comunităților rome pentru promovarea concluziilor studiului.

În ultima parte a proiectului „a fost oferită consiliere și suport de specialitate pentru înfiinţarea unei asociaţii interetnice, care are drept scop apărarea și promovarea drepturilor copiilor romi şi a minorităţilor din Grajduri”, după cum precizează organizatorii, iar membrii fondatori ai asociației au beneficiat de un curs pentru „dezvoltarea abilităților necesare bunei gestionări a activității unei organizații neguvernamentale”. (ZCH NEWS)

Articolul precedentConferinţă Internaţională de Istorie la Târgu Neamţ PROGRAM
Articolul următorTaxa de poluare auto: statul a luat într-o tranşă şi restituie în 5 rate!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.