0:00

Luni, 22 decembrie, de la ora 12, la Prefectura județului Neamț, a avut loc lansarea volumului VREMEA NEMERNICILOR”, semnat de Sergiu Găbureac. Evenimentul a avut loc în cadrul simpozionului prilejuit de aniversarea Revoluției Române și împlinirii unui sfert de veac de la înlăturarea structurilor totalitare la Piatra-Neamț.

TREI RĂSPUNSURI

  1. a) De ce a fost Revoluție și la Piatra-Neamț?

Revoluție politică = schimbarea sistemului de conducere a unui stat într-un timp scurt.

Știați că la Piatra-Neamț, dragi nemțeni și români, schimbarea s-a realizat printre primele locatăți/județe din țară ? Să mă explic. Să argumentez.

E drept, Timișoara a amorsat Revoluția. Cinste lor! Europa Liberă, BBC-ul, Vocea Americii,Deutsche Welle, Radio Moscova… ne-au informat, e drept uneori denaturat, ce se întâmpla acolo și la București, dar presiunea cea mare a fost pusă de toate focarele, mari sau mici, aprinse spontan în toate provinciile. Fără această presiune uriașă  sistemul totalitar românesc nu ar fi cedat.

Să nu uităm. România nu a avut trupe de ocupație sovietice, România nu a avut o rezistență organizată, ci doar ceva disidenți. Cei mai mulți la ordinul autorilor celebrei „scrisori a celor 6” . După 1985, când au fost lansate parolele perestroika și glasnosti.

Ați auzit de localitățile declarate orașe-martir. Ați auzit de localitățile sau mai bine zis nu ați auzit de locurile unde nu s-a întâmplat nimic. Ei bine, în multe din aceste localități și județe puterea a fost preluată după 22 de decembrie! Analizați documentele și o să aflați adevărul.

La Neamț, autoritățile comuniste au fost înlocuite în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, la ora când tov. Leuștian a cedat puterea și ne-a predat cheile de la cabinet, dulapuri, inclusiv Casa Albă. A fost condusă acasă, protejată de revoluționari! Un gest de maximă civilizație!

În câte locuri din România s-a petrecut acest lucru în 22 decembrie înainte de evacuarea ceaușeștilor? De ce nu s-a publicat un asemenea clasament?!?

Pentru că șobolanii roșii, care au confiscat Revoluția, nu au dorit să se știe aceste realități. Nici în ziua de azi. Din contra, denigrarea revoluționarilor s-a făcut pe toate căile posibile. Rareori, mass media a analizat situația revoluționarilor în mod punctual. Toți am fost băgați în aceeași oală. Mai mult suntem vinovați că ne-am lăsat atunci împușcați.

Am fi fost, azi, eroi! Pios omagiu, parastase, slujbe de pomenire, coroane…

Da, și la Piatra-Neamț a fost Revoluție! Să fim mândri de acest lucru!

Mai ales cei care nu au dat cinstea pe rușine în anii care au urmat.

25 de ani de la REVOLUŢIE / Sergiu GĂBUREAC – „VREMEA NEMERNICILOR”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  1. b) De ce nu s-a tras și la Piatra-Neamț în zilele Revoluției Române?

În accepție generală, Revoluția Română a durat până la preluarea puterii de către gașca Ion Iliescu. Uciderea odiosului și a sinistrei! Să analizăm contextul local.

Piatra-Neamț era una dintre localitățile culturalizate ale României în 1989.

Aveam un teatru cu rezultate de invidiat la nivel național. Aveam un corp didactic cu rezultate recunoscute în plan național, aveam scriitori plini de energie și neliniști, aveam plasticieni ce rămân în istoria artei, aveam un corp medical de la care nimeni nu pleca fără să fie pus pe picioare, avem ingineri pe o platformă industrială de excepție și o clasă muncitoare emancipată peste medie. Aveam librării cu librari-doamne de excepție, care ne-au alimentat cu apariții editoriale cu tiraj redus pentru acei ani. Aveam o bibliotecă județeană, singura construcție din România în timpul comunismului, bine structurată și organizată. Cu informații din toate domeniile de activitate. Stări intelectuale perpetuate și în ziua de astăzi.

Sigur, nu toți pietrenii au participat activ la Revoluția Română, la preluarea puterii din mâinile nomenclaturii locale. Din varii motive. Nu e cazul să analizăm acum, de ce unii au stat după perdele în acele zile. Frica e un sentiment greu de controlat. Mai greu e cu nepăsarea!

Dar cei, care s-au implicat voluntar au fost, în cvasitotalitate, oameni de bună factură. Sigur au fost și infiltrați, indivizi cu misiuni clare, dar nu depre ei discutăm acum. Le-am văzut evoluția ulterioară prin care și-au demonstrat caracterul și capacitățile.

De ce nu s-a tras la Piatra-Neamț? Să ne amintim. S-a transmis parola „Apa otrăvită!” Chiar de la microfonul instalat pe copertina Casei Albe! Vă amintiți? Brusc, câteva zeci de oameni au părăsit, în grabă, piața arhiplină. Au urmat alte parole. Am aflat, ulterior, că toate aveau rolul de a trimite lumea în case. Cât mai repede. Să nu ia amploarea mișcarea spontană și să strice planurile găștii destinate să preia puterea centrală. Deja, la Piatra-Neamț preluaserăm Puterea! Se consituiseră Comitetul de Acțiune și diverse comisii. Fără indicații de la centru. Indicațiile, cu îndulcitor, au venit mai spre seară.

Îmi amintesc de parola „Rușii la PECO!” De ce? Pentru simplu fapt, că am fost acela, care a spus, nici azi nu știu de ce, la microfon, Niciun rus nu va trece Nistrul! La care colonelul Mancu mi-a atras atenția să nu spun prostii. Trecem și peste asta. A venit telefonul, pe care l-a primit Carmen Cărbunaru, această Ană Ipătescu a Revoluției din decembrie 1989 la Piatra: „O coloană de blindate cu securiști vine de la Bacău!”

A fost momentul cheie al revoluției nemțene de o tensiune maximă. „Să apărăm Revoluția! La subsol sunt arme! Avem nevoie de 30 de voluntari cu armata făcută !”

Și ne-am dus la primul instructaj în sala mică. Am fost întrebați ce și cum am făcut armata, au fost aleși trei comandanți de grupă și la arme. Jos, la subsol, un plutonier adjutant și ajutoarele sale puneau, deja, cartușe în încărcătoare. Tot pe acolo erau și niște pături! Și le-amintesc alții!

Ni s-au luat datele din buletinul de identitate, am luat armele cu seria trecută pe același tabel și când s-a ajuns la distribuirea încărcătoarele, mai mulți ne-am opus. Știam ce înseamnă un cartuș pe țeavă! Unii, însă, țipau disperați să se dea cartușe. Nu știu, nici astăzi, dacă erau dintre cei care luaserăm arme! Mă tem că nu! Rațiunea a învins și am stabilit un traseu de distribuire rapidă a muniției, în momentul în care securiștii ajungeau la regimentul de la intrarea în Piatra-Neamț.

Securiștii nu au ajuns, dar piața era goală. Cele două blindate ale armatei, care ne susținea moral, dispăruseră! Prin Casa Albă cam bătea vântul! Doar o mână de oameni mai rămăseserăm. Livizi la față, dar eram acolo. Personal am cules două kalajnikoave de pe scările interioare. Frica și-a spus cuvântul! Personal i-am înțeles și pe acei oameni care au cedat psihic. Ca și pe cei ce tremurau prin case.

A urmat, imediat, un alt moment tensionat. „Pe Palatul Telefoanelor se văd două siluete.” După verificare, am constatat că se topiseră în neant. Acolo fusese un cuib de mitralieră! Ce a fost retras în clipa în care s-a văzut că nu ne mai puteau provoca. Ca și cel de lângă poștă, ca și cel din spate. A urmat. apoi, marea descătușare, cu scoaterea oamenilor din case și sărbătorirea cuceririlor noastre revoluționare.

Ce-ar fi însemnat să fi fost distribuite cartușe voluntarilor? Urma provocarea și apoi dezastrul! Asta a fost și cauza multor tragedii de prin alte localități.

Asta ar fi însemnat, în capul unor imberbi locali și naționali, ca ar fi fost Revoluție și la Piatra! Sau în alte locuri unde s-a procedat inteligent.

De fapt, inteligența revoluționarilor, rămași vii, nu a fost apreciată vreodată. Cei morți, a căror contribuiție la victoria Revoluției este îndoielnică, în foarte multe cazuri, sunt eroi. Pentru ei Pios omagiu! Depunem flori, facem parastase, slujbe de pomenire … iar revoluționarilor rămași în viață, care cu adevărat au înlocuit structurile comuniste, locale și naționale, li se dă, periodic, cota de nerecunoștință la pachet cu multă bălăcăreală.

Conform ordinului sistemului cripto-mafiot instalat de gașca iliescienă prin nocivul FSN.

  1. c) De ce nu am scăpat, încă, de nemernicii, care au vandalizat România în cei 25 de ani?

O parte din răspuns se află în cele aproape 400 de pagini ale cărții lansate azi VREMEA NEMERNICILOR. Alte informații aveți fiecare dintre dumneavoastră. Știți ce s-a întâmplat în acești ani. În Piatra. În județ. Noi, cei care am rămas în CPUN-urile locale am predat, la 31 iulie 1990, totul repus în funcțiune și fără nicio pierdere și cu multe îmbunătățiri. Jaful a urmat după aceea! Pus la cale, de sus, prin crearea premeditată a haosului!

Nu, dragii mei, nu au trecut în zadar cei 25 de ani de la Revoluția Română!

Moise și-a purtat „boborul” vreo 40 de ani prin deșert, înainte de a intra pe Pământul Făgăduinței! Fără Moise! Între timp, specialiștii, au constatat, că timpul s-a contractat ! Astfel, cei 25 de ani de azi par a fi cei 40 de atunci ! Sunt semne certe că au trecut cei 40 de ani. Să intrăm în noul ciclu istoric al României, fără picior de nomenclaturist și securist cu urmașii lor, distrugători de tară și neam..

De aceea, aniversăm și nu comemorăm Revoluția Română! Cum bat unii câmpii. E drept, unii au confiscat-o, ucigând sute de oameni, doar pentru a pune mâna pe putere. Noi, revoluționarii în viață spunem Pios omagiu! Pentru cei uciși gratuit. Dar aniversăm momentul eliberării de totalitarism. Azi se închide cercul Revoluției Române. Văd că ne mai ajută și Justiția! Inclusiv cea divină! Cred că și aici, Neamțul e pe primele locuri. Și la județ, și la municipiul reședință de județ! Abia e începutul! Să nu se uite: Totul se plătește!

Sergiu GĂBUREAC, fost purtător de cuvânt la Revoluția nemțeană din 22-25 decembrie 1989, Asociația de revoluționari – Ștefan cel Mare – ’89 Neamț

Articolul precedent25 de ani de la REVOLUŢIE
Articolul următorVALENTIN GAVRIL, cel mai titrat antrenor din județ în ultimul ”cincinal”

1 COMENTARIU

  1. In decembrie 1989, in Romania a fost o lovitura de stat, pusa la cale si executata in cea mai mare parte cu ajutor intern, de forte oculte intrernationale , pentru a pune mina pe imensele bogatii ale acestei tari. N-a existat nici o revolutie in adevaratul inteles al cuvintului. Cei care sustin acest lucru (mare parte dintre ei niste impostori si veleiatari), nu fac decit sa-si justifice rentele viagere in valoare de aproape 2000 de lei pe luna, „scriind” carti si mitingind o data pe an, ca sa vada lumea ca ei isi merita banii.
    In vremea aceea, poporul, bleg cum il stim, s-a manifestat ca o gloata s-a lasat manipulat si le-a permis altora sa vina se-i ia painea de la gura, iar el, poporul, a plecat in bejenie. Ce-a urmat se stie.Sub pretextul ca intram in UE, ni s-a luat toata economia nationala in administrarea si exploatarea altora, care, vorba fostului presedinte, vin, din cind in cind,”sa-si ia tainul”. Ce-a mai ramas a fost hacuit si distrus de o gasca de politicieni pusi pe capatuiala cu orice chip.
    Acum, lucrurile par sa se schimbe nitel. Poporul din bejenie da semne de trezire ( a se vedea intimplarile din 16 noiembrie a.c.),si n-ar fi exclus sa asistam la parascovenii si mai mari.

Comentariile sunt închise.