0:00

2016: Ieftiniri şi scumpiri, ZCH NEWS - sursa ta de informații2016 începe cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 20%. În unele cazuri, TVA-ul este de 9% şi chiar 5%. De asemenea se ieftineşte energia electrică cu 5-6% şi se reduce impozitul pe dividende la 5%. Nu lipsesc nici scumpirile: la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri.

TVA de 20%

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală din 2016 este reducerea TVA, de la 24% la 20%. Taxa va scădea de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrări de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea din urmă. TVA de 9% se aplică pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă.

Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%. Acciza pentru carburanţi şi energia electrică rămâne la acelaşi nivel, dar cea pentru ţigarete va creşte, iar în cazul ţigărilor electronice va fi introdusă.

Energia electrică mai ieftină cu 5%

2016: Ieftiniri şi scumpiri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiEnergia electrică s-a ieftinit de la 1 ianuarie 2016, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul lui 2016, dar pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5-6% mai puţin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluţia depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Impozitarea proprietăţilor

2016: Ieftiniri şi scumpiri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru 2016 sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. De exemplu, impozitul datorat în 2015 pentru un apartament deţinut de o persoană fizică a fost de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferenţiat, în funcţie de utilizarea construcţiei, respectiv pentru locuit, pentru activităţi economice sau mixt. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval. În cazul în care în locuinţă îşi desfăşoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea în activităţi economice a locuinţei aduce o creştere a impozitului de cel puţin două ori şi de cel mult 13 ori. Creşterea impozitului în acest interval este condiţionată de o reevaluare a locuinţei în ultimii cinci ani. Dacă aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabilă. Noul Cod Fiscal a introdus şi creşteri ale valorilor necesare pentru stabilirea bazei impozabile în cazul acestor construcţii. Dacă o construcţie este folosită atât pentru locuit, cât şi pentru activităţi economice, impozitarea se realizează diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop. În astfel de cazuri, proprietarii de locuinţe trebuie să depună la autoritatea locală o declaraţie specială până la finele lunii februarie. Societăţile care deţin în proprietate construcţii trebuie să depună, de asemenea, o declaraţie specială de impunere, urmând să plătească în 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabilă a construcţiilor rezidenţiale pe care le deţin şi de 0,2-1,3% din cea a construcţiilor nerezidenţiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar în lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%. Pe lângă impozitele pentru locuinţe, autorităţile locale au în 2016 şi posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite.

RCA – motiv de proteste

2016: Ieftiniri şi scumpiri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRomânii vor plăti mai mult anul viitor pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie şi au cerut autorităţilor să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie 2015. (ZCH NEWS; sursa: gandul.info)

Articolul precedentComisarul şef Catană, judecat de ziua lui
Articolul următorROMAN: Revelion 2016 GALERIE FOTO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.