Polițiștii din Neamț, care se ocupă inclusiv cu monitorizarea siguranței elevilor și a profesorilor în unitățile de învățământ, au atras atenția, public, astăzi, 13 iulie, într-o conferință de presă, asupra situației școlilor.

”La nivelul județului există 356 de unități de învățământ – 96 în mediul urban și 260 în mediul rural, iar dintre acestea 142 nu au niciun fel de pază, iar 16 nu au nici măcar gard”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț.

”Au fost efectuate diverse demersuri către Inspectoratul Școlar, însă măsurile de pază intră în atribuțiile primăriilor. Au fost aplicate sancțiuni UAT-urilor, conform Legii 333 privind paza bunurilor, însă scopul nostru nu este neapărat să amendăm, cât să-i sensibilizăm pe primari și să-i determinăm să înțeleagă cât de importantă este siguranța elevilor. În acest scop avem programată o întâlnire, la care vor participa dl. prefect, primarii și reprezentanții polițiilor locale  în care se va discuta despre alocarea fondurilor necesare pentru paza școlilor”.

Și dacă există 16 școli care nici măcar n-au gard, la antipod există 7 școli care au pază asigurată de firme specializate și 120 care au sistem de supraveghere video. Îmbucurător este că, în condițiile date, în anul școlar 2016-2017 au fost sesizate doar 21 de fapte petrecute în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ. Cu excepția a două tâlhării și a cazului profesoarei Crinela Marc, intens mediatizat, în celelalte dosare (furturi mărunte și loviri simple) s-a dispus clasarea. (C.M.)

pietricica turism